kleurplaten-voor-kids

Meer dan 10.000 Kleurplaten om in te kleuren!

Altijd een leuke Kleurplaat om in te kleuren op Kleurplaten voor kids. Zoeken en printen van kleurplaten is leuk om samen te doen! En....we hebben heeel veel verschillende soorten kleurplaten om in te kleuren of mee te knutselen. Of het nu bekende tekenfilm figuren, prinsessen, dieren of cijferplaten zijn...

Historie potloden

Het kleurpotlood is essentieel voor het inkleuren van een kleurplaat. Wil je wat weten over de geschiedenis van het potlood? Lees dan verder!

De naam 'potlood' is een logische samenstelling van het lood dat in een pot gesmolten werd, waarvan de stift (loodstift) gemaakt werd. Later ontstond een goedkopere variant die van zilver gemaakt werd.  

In de 16e eeuw werd het eerste grafietpotlood gemaakt. Grafiet werd in een houten omhulsel gedaan, waarmee tekens aangebracht werden. Dit verklaart het woord 'tekenpotlood' en het werkwoord 'tekenen'.  Dit was mogelijk nadat een storm in in het Engelse Cumberland een boom ontworteld had. Hieronder kwam een grafietmijn tevoorschijn.

In 1794 heeft een Fransman patent aangevraagd op het mengsel van grafiet en klei. Hiermee kun je door de hoeveelheid klei te varieren de hardheid naar eigen believen aanpassen. Dit is hoe nog altijd het potlood van tegenwoordig gemaakt wordt.

Pas in 1924 werd het kleurpotlood utigevonden (Zwitserland).  In tegenstelling tot het potlood van grafiet, is het kleurpotlood gemaakt van was (bijv. paraffien) met een bindmiddel (zoals Arabische gom) een vulmiddel (bijv. kalk) en een pigment.

 

potlodenwave

Kleurplaten

Op deze website vind je meer dan 10.000 kleurplaten voor kinderen van alle leeftijden om in te kleuren of mee te knutselen. We hebben 150 rubrieken vol met kleurplaten met een grote variatie aan onderwerpen. Of het nu dieren, cijfers, de seizoenen of kerst is, we hebben het allemaal.

Je kunt op de hoofdpagina een overzicht vinden van alle rubrieken, waarbij als je er met de muis overheen gaat er een voorbeeld kleurplaat getoond wordt. Op deze manier kunnen kinderen die nog niet kunnen lezen, toch op deze website kleurplaten vinden.

Daarnaast is op elke pagina een snelmenu te vinden, waar je eenvoudig op alfabet alle kleurplaatrubrieken terug kunt vinden. Veel plezier met het zoeken en inkleuren van je favoriete kleurplaat!

Leuk en leerzaam


Het is erg leuk om een kleurplaat in te kleuren, maar het is zeker ook een erg goede oefening voor de motoriek, creativiteit en concentratie om te knutselen.

Kinderen hebben een grote drang om iets te maken en dat kunnen ze heel goed uiten met tekenen, kleuren en knutselen. Waat het in het begin nog grof is, wordt het kleurgebruik steeds beter en de tekening verfijnder. Ze leren een steeds betere pengreep en leren ook vormen te zien.

Het is goed om je kind te stimuleren kleurplaten in te kleuren. Dit kun je doen door verschillende materialen voor de kleurplaat aan te bieden, zoals potloden, stiften, waskrijt en verf, maar ook natuurlijk door je kind voor de gemaakte kunstwerken te prijzen en zelf enthousiasme te tonen. Hang bijvoorbeeld de kleurplaten op in huis op een bord waar je alle werkjes met regelmaat wisselt.

Ook hebben kinderen veelal een heel verhaal over de kleurplaat bedacht, Ze zien van alles in de tekening. Vraag naar het verhaal achter de kleurplaten en bedenk er samen een mooi verhaal bij. 

Tablet & iPad


Als je geen papier bij de hand hebt, is er altijd een telefoon, tablet of iPad in de buurt om toch te kunnen kleuren en tekenen. Download 1 van onze kleurplaten apps. We hebben allerlei apps in verschillende thema's, zodat kinderen, jong en oud, heerlijk waar dan ook kunnen kleuren. .